HDMI splitters online kopen

Heb je een film, presentatie of andere video die je op meerdere schermen tegelijk wilt vertonen, dan is een HDMI splitter de uitgelezen oplossing daarvoor. Die zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, met 2, 4, 8 of zelfs 16 aansluitingen, met of zonder versterker en voor alle mogelijke resoluties en audio formaten; ook 4K, 3D en Dolby Digital. Let er wel op dat een HDMI splitter iets heel anders is dan een HDMI switch. Zorg dus dat je vooraf stil staat bij de vraag wat je precies nodig hebt. Uiteraard geven wij in onze shop uitgebreide informatie en adviezen en helpen we je graag en goed bij het kiezen van de juiste HDMI splitter, kabels en eventuele andere accessoires die je nodig hebt.

Waarom een HDMI splitter?

Een HDMI splitter is bedoeld voor het opsplitsen van een HDMI signaal. Natuurlijk betekent dit niet dat je na het splitten nog maar een “half signaal” overhoudt. Nee, met een HDMI splitter kun je het beeld van één TV ontvanger, DVD / BluRay speler, game console of laptop op twee of meer beeldschermen weergeven. Dat kunnen TV’s zijn, maar ook beamers, computerschermen of een combinatie daarvan. Zolang het scherm maar een HDMI ingang heeft. De vraag is nu waarom en wanneer een HDMI splitter gebruikt wordt. Welnu, in de meeste huishoudens staan al minimaal twee TV’s. Wanneer je met familie en/of vrienden naar een sportwedstrijd of vakantievideo wilt kijken dan kun je met z’n allen voor één scherm kruipen. Knus, maar de kans is groot dat niet iedereen goed zicht heeft op dat ene scherm. Met een HDMI splitter zet je er net zo makkelijk een tweede scherm naast om het kijkplezier van de hele groep te vergroten. Dat is uiteraard maar één mogelijke toepassing. HDMI splitters worden ook gebruikt in zalen waar presentaties op meerdere schermen getoond moeten worden. En bij gamers, die anderen via een beamer willen laten meekijken tijdens het gamen, zijn ze ook al erg populair.

Een HDMI splitter is geen Switch!

Wanneer je op zoek gaat naar een HDMI splitter dan is het goed om even stil te staan bij het verschil tussen de HDMI splitter en de HDMI switch. Dit zijn twee aanverwante producten met een totaal verschillende werking. Een HDMI splitter gebruik je om, zoals gezegd, het signaal van één bron weer te kunnen geven op meerdere schermen. Ofwel, je wilt een film of presentatie op twee schermen laten tonen. Een HDMI switch werkt precies andersom. Je hebt meerdere bronnen waarvan je het signaal op een en hetzelfde scherm wilt kunnen weergeven. Uiteraard kun je die bronnen niet tegelijkertijd weergegeven worden. Met de HDMI switch schakel je telkens de gewenste bron in. Kortom: een HDMI splitter is geen HDMI switch, en andersom geldt dat ook. Om de verwarring nog iets groter te maken wordt een HDMI splitter ook wel eens “verdeler” genoemd. Ben je op zoek naar een HDMI splitter, kijk dan goed in de specificaties of het apparaat doet wat je bedoelt. In onze shop is in ieder geval geen reden voor twijfel of begripsverwarring.

Aantal poorten en versterker

De meeste standaard HDMI splitters hebben één ingang en twee uitgangen, maar er zijn ook modellen waar meer dan twee schermen aan gekoppeld kunnen worden. Omdat HDMI een digitaal signaal is wordt vaak aangenomen dat storingen niet kunnen optreden. Een digitaal signaal doet het of doet het niet. Ruis, zoals vroeger bij opgesplitste coax signalen te zien was, is bij digitale signalen als HDMI niet aan de orde, toch? Nou, dat ligt toch iets genuanceerder. Ten eerste is het belangrijk dat de interne afscherming tussen de verschillende uitgangen van de splitter goed geregeld is. Hoe meer uitgangen, des te belangrijker wordt dat. Bij de kwalitatief iets betere, dus ook ietwat duurdere, HDMI splitters is dat doorgaans wel in orde. Toch zie je ook veel splitters met een versterker. Waarom is die dan nodig? Welnu, wanneer je in een grotere ruimte meerdere schermen aan gaat sluiten dan zal de afstand tussen de HDMI splitter en bepaalde schermen behoorlijk kunnen oplopen. Dan kan toch signaalverlies optreden. Ook wanneer je kwalitatief goede HDMI kabels gebruikt. De versterker van de HDMI splitter zorgt ervoor dat het signaal ook bij langere kabels, van meer dan 10 meter, goed blijft.

Hoe ver kan ik gaan

Ook wanneer een HDMI splitter met versterker gebruikt wordt zijn er grenzen aan de maximale afstand tussen de splitter en de schermen die aangesloten worden. In de specificaties van de splitter wordt de maximale lengte van de HDMI kabel doorgaans gemeld. Daarbij wordt vaak ook een kwaliteitsnorm genoemd waar de kabel aan moet voldoen om storingsvrij beeld te kunnen weergeven over grotere afstanden. De maximale kabellengte verschilt dus per soort kabel en type splitter, maar door het bot genomen mag je er van uit gaan dat de betere HDMI splitters ook geschikt zijn voor kabels vanaf 10 tot maximaal 25 meter. De kans is wel groot dat bij kabels van 10 tot 15 meter en langer geen 4K (Ultra HD) beeld kan worden doorgegeven maar dat de splitter dit zelf dan terugschaalt naar full HD. Hetzelfde geldt voor het geluid. Dat zal dan ook maximaal in 8 bits kwaliteit doorgegeven kunnen worden. Zeker iets om rekening mee te houden wanneer je de HDMI splitter gaat gebruiken, zodat je niet denkt dat er iets mis mee is.

Schermen met een verschillende resolutie

In principe kun je in de specificaties van de HDMI splitter precies zien voor welke resolutie (weergave), zowel aan de ingang als uitgang, hij geschikt is, maar er is een punt waar je zeker rekening mee moet houden. Als je twee schermen met een verschillende resolutie aansluit, die wel beiden door de splitter ondersteund worden, dan kan het voorkomen dat het beeld niet op beide schermen weergegeven wordt of “op zwart” gaat wanneer een van beide schermen uitgeschakeld wordt. Dit kan met name gebeuren bij de iets goedkopere HDMI splitters. Je zult dan het scherm dat uitgezet is opnieuw moeten opstarten, of helemaal loskoppelen zodat de splitter het overgebleven scherm weer herkent. Elke HDMI splitter heeft ook een maximale resolutie die ondersteund wordt. Meestal wordt daarmee de uitgaande resolutie, naar de meerdere aangesloten schermen toe dus, bedoeld. In de praktijk betekent dit dat je, bijvoorbeeld, wel een 4K (Ultra HD) bron kunt aansluiten maar dat op de schermen alleen de maximale resolutie zichtbaar zal zijn die de splitter aan kan. Ofwel, een 4K bron wordt na het opsplitsen door een splitter met maximaal full HD resolutie ook in full HD weergegeven.

Ook belangrijk: 3D, HDCP en provider settop boxen

Bij de keuze en aanschaf van een HDMI splitter zijn nog enkele aandachtspunten van belang. 3D was enkele jaren geleden, voor de derde keer in even zoveel decennia, een hype en wordt ook nu nog wel gebruikt. Om een 3D signaal te kunnen splitten heb je, behalve natuurlijk meerdere schermen of Tv’s met 3D functionaliteit, een HDMI splitter nodig die geschikt is voor HDMI 1.4. Daarnaast is ook HDCP compatibiliteit van de splitter van belang. HDCP is, simpel gezegd, de kopieerbeveiliging voor streaming media bestanden. Dan is het niet mogelijk om films die je via een online streaming dienst kijkt ook op te nemen of te dupliceren. Een HDMI splitter met HDCP ondersteuning zorgt ervoor dat je geen last hebt van deze beveiliging wanneer je de stream om meerdere schermen tegelijk wilt weergeven. Tot slot nog een waarschuwing. Providers installeren voor de ontvangst van TV signalen en videodiensten vaak een eigen ontvanger of settopbox. Die zijn niet altijd geschikt voor gebruik met een HDMI splitter. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de Horizon Box van Ziggo. Die heeft een aparte beveiliging waardoor het niet mogelijk is het signaal op te splitsen. Check dit altijd ook bij jouw provider!

Vragen en advies

Kies de HDMI splitter die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij het kiezen van een product? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links